Nooit meer vakantiestress: blijf lekker thuis

Voor velen van ons zit de zomervakantie er weer op. Maar zeg eens eerlijk, voel je je nu echt uitgerust na een paar weken op die Franse camping, in je zomerhuisje in de Ardennen of in het all-inclusive hotel aan de Turkse Riviera? 

In veel gevallen geeft zo'n vakantie juist extra stress. Het begint al met het inpakken van de auto. Hoe krijg je al die spullen mee? Vervolgens sta je langdurig in de file. Of je moet je haasten om om tijd op het vliegveld te zijn. Vroeg opstaan om alvast een handdoek op de ligstoelen bij het zwembad te leggen. Leuke uitstapjes verzinnen zodat de kinderen zich niet vervelen. Het geeft allemaal een hoop stress. 

 

Wil je nou eens echt helemaal tot rust komen? Ga dan juist niet op vakantie, maar blijf lekker thuis. Heerlijk in je eigen bed slapen en overdag lekker niets doen. Maar dat blijkt nog best moeilijk: niets doen. 

We zijn vergeten hoe dat moet. Omdat tegenwoordig alles een doel moet hebben.  Voor elke minuut moet er iets gepland zijn, er mag geen tijd verspild worden. Je moet continu "aanstaan".  Maar daardoor blijft je adrenaline level zo hoog staan, dat je roofbouw op je lijf pleegt. Met als gevolg dat een burn-out of depressie op de loer ligt.  Het is daarom belangrijk om af en toe eens even achterover te leunen en lekker niets te doen.  

 

* Zet bijvoorbeeld je lievelingsmuziek op en luister er met volle aandacht naar. Al luisterend maken je hersenen dopamine aan. Dit hormoon zorgt voor een gelukzalig gevoel.

* Laat je telefoon eens in de la liggen, of zet in elk geval social media uit. Dat scheelt een hoop onnodige stressmomenten. 

* Een boswandeling brengt lichaam en geest tot rust en vermindert stress. 

* Relaxen in de sauna. De warmte van een sauna ontspant de spieren en ook mentaal kom je tot rust door de warme omgeving. De ideale plek om je gedachten op een rijtje te zetten. Als extra kun je ook nog een heerlijke ontspanningsmassage boeken. Na zo'n dagje in de sauna slaap je beter én dieper.